Home » Tussendoortjes » koekje bij de thee

koekje bij de thee

Hókifli

 

Als ik een thee-middagje bij mijn Hongaarse oma zou moeten omschrijven d.m.v. smaak, zou dit het exact zijn. Nu is zij vorig jaar overleden en als ik dit eet is het net of ik bij haar op visite ben in haar prachtige oude huis in Boedapest, of zij staat te koken in haar oude keukentje die altijd naar gas rook, haar badkamer rook naar Chanel nr 5. ze propte ons helemaal vol eten en het was zo verrukkelijk, we moesten het opeten en het liefst schepte ze nóg meer op... een uurtje na het eten kregen we thee en dit soort koekjes.

Het zijn een soort brosse theekoekjes, die heel snel klaar zijn.

Deeg:
• 400 gr bloem
• 250 roomboter op kamertemp
• Snufje zout
• 200 gr creme fraiche

______________________________________

Vulling:
• Cacaopoeder/gemalen walnoten/gemalen maanzaad /amandel etc etc
• poedersuiker
• Citroen of sinaasappelschil
(kan je eruit laten)
• Beetje melk
Poedersuiker voor erop als ze klaar zijn.

 

1. Doe de bloem en roomboter bij elkaar en mix dit met de deeghaken tot een kruimelig mengsel, daar kneed je handmatig de creme fraiche bij. Als het te plakkerig blijft strooi je er nog wat bloem bij.

2. Kneed het tot een bal en rol het dun uit.
Steek er cirkels uit van ongv 6 cm

3. Maak de vulling, door dit te malen met elkaar.

4. Leg hier een hoopje vulling in en vouw dicht. In een soort halve manen.
Doe ze voor 15-20 min in de 180 gr voorverwarmde oven.

Rating: 5 sterren
1 stem