Home » Tussendoortjes » Finse broodjes

Finse hazelnootbroodjes

Laatst zat ik 24 kitchen te kijken, het was een aflevering dat Miljuschka Witzenhausen heerlijke Finse broodjes aan het maken was in een allerschattigst blokhutje, ik was verkocht!

Ik heb er een heel ander recept van gemaakt, maar het is wel gebaseerd op haar recept die ook te vinden is op 

 

ingrediënten deeg:

  • 7 gram gedroogde gist
  • 50 ml lauw water
  • 80 gram gesmolten boter
  • 450 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel (optioneel, je kan ook 500 gr bloem gebruiken)
  • 60 gram suiker (+zakje vanille suiker)
  • 1 tl zout

 

Ingrediënten vulling:

  • 100 gr gehakte hazelnoten (of walnoten, pecannoten)
  • 50 gr boter
  • flinke scheut maple siroop
  • rasp van een sinaasappel
  • 1 geklutst eitje voor erop

 

Ingrediënten saus:

  • 2 tl gemalen kaneel
  • 2tl gemalen kardemom
  • 4 el water
  • 150 gram bosbessen (diepvries)
  • 50 gram boter

 

  1. Doe de gist met het suiker en lauwe water in een kom en laat 5 minuten staan.
  2. meng in een andere kom: bloem, zout, gesmolten boter en melk. en giet het gist mengsel hier ook bij.
  3. kneed goed, 10 minuten lang zodat je een mooi soepel deeg hebt en laat dit een half uur rijzen onder een vochtige theedoek.
  4. verwarm je oven voor op 175 graden.
  5. ondertussen maak je de vulling, doe alles in een pannetje en laat de boter smelten.
  6. Verdeel het deeg in 2 stukken, bestuif je werkblad met bloem en rol je deeg uit met een deegroller tot 2 rechthoeken en smeer in het midden (niet tot de randen) de vulling.
  7. Rol dit op tot 2 lange stammen en snijd hem in ca. 10 stukken. (x2)
  8. besmeer ze met het ei mengsel en bestrooi ze eventueel met wat bruine suiker.
  9. Je kan ze bakken op bakpapier maar ik heb ze in een siliconen cupcake vorm gebakken, vond ik makkelijker!
  10. bak ze in ca. 15 minuten goudbruin (blijf checken want het kan ineens heel hard gaan, of niet hard genoeg :)
  11. Serveer ze met de saus ernaast, eet smakelijk!

 

Voor de saus laat je alle ingrediënten in een pannetje smelten en doe je het in een kom met lepel.